Behandeling

Voor wie

Kompas Psychologenpraktijk biedt kortdurende behandeling aan volwassenen in de generalistische basis GGZ met lichte tot milde psychische klachten die in relatie staan tot fertiliteitsproblemen, kinderwens, zwangerschap, geboorte, verlieservaringen en het moederschap/ouderschap. Zowel partner als baby kunnen betrokken worden tijdens het behandeltraject. 

Klachten die voor kunnen komen:

  • Angst, onzekerheid of somberheid rondom (de wens tot) zwangerschap / ouderschap
  • Angst voor een eerste bevalling of na een eerdere traumatische bevalling
  • Postpartum depressie (geen psychose)
  • Verlieservaringen tijdens zwangerschap of geboorte
  • Traumaklachten tijdens zwangerschap of geboorte
  • Psychische klachten met betrekking tot lichamelijke of medische complicaties

Wanneer bij aanmelding of tijdens het behandeltraject wordt ingeschat dat er meer specialistische zorg nodig is, zal worden geadviseerd of verwezen worden naar een SGGZ praktijk of instelling.

Werkwijze

Intake en behandeling

Intake

Na aanmelding via het contactformulier op deze website neem ik zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op om je aanmelding door te nemen, verdere informatie te verzamelen en te kijken of ik de juiste behandelaar voor je ben. Als er een aanmeldstop is staat dit beschreven bij wachttijden onder het kopje praktische informatie. Wanneer je inschreven wordt kunnen we beveiligd mailen en verdere informatie uitwisselen.

Vervolgens plannen we samen het intakegesprek. Deze duurt meestal 60-75 minuten. Hierin brengen we de problematiek en context in kaart. Indien de hulpvraag past binnen de (behandel)mogelijkheden, maken we een eerste opzet tot een behandelplan inclusief doelen. Soms is het nodig nog een tweede intakegesprek te plannen. Ook worden er een aantal vragenlijsten afgenomen. In het intakeproces wordt er ook gekeken of er sprake is van een DSM-5 classificatie. Deze is nodig voor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal ik dat met je bespreken en bekijken we samen de mogelijkheden.

Aanpassingsstoornis, rouw, (werk)stress, burn-out, levensfaseproblematiek, identiteitsproblematiek, relatieproblemen en slaapstoornis worden niet vergoed, maar kunnen wel behandeld worden. Wanneer er sprake is van alleen deze klachten zonder een andere vergoede DSM-5 classificatie, valt de zorg onder ongecontracteerde zorg. Hier vind je meer informatie over ongecontracteerde zorg. 

Behandeling

De behandeling wordt vormgegeven naar aanleiding van het behandelplan. Het behandelplan is een overeenstemming over de behandeling waarin de belangrijkste inhoudelijke elementen zijn opgenomen. Vervolgens starten we met een bepaalde methodiek om te werken aan je doelen. Dit gaat middels een Basis GGZ-traject. Dit traject is is bedoeld voor kortdurende, klachtgerichte behandeling van lichte tot matig ernstige psychische problemen. 

Een sessie duurt gemiddeld 60 minuten. De behandelduur en het aantal sessies worden afgestemd op de aard van de klachten, de hulpvraag en het behandelplan. EHealth en/of tussentijds (beveiligd) e-mailcontact met passende oefeningen maakt ook deel uit van de behandeling. Ik werk met evidence-based behandelmethodieken en volgens de multidisciplinaire GGZ richtlijnen, maar vindt het bovenal belangrijk goed af te stemmen op de persoon zelf waardoor het altijd een behandeling op maat is.

Gemiddeld aantal sessies ligt vaak tussen de 6 en 12 gesprekken. De duur van de behandeling kan uiteenlopen van enkele maanden tot ongeveer een half jaar of langer. De frequentie is meestal wekelijks en indien dit beter passend is, eens per twee weken. Vaak wordt partner ook betrokken bij het behandeltraject en indien gewenst en nodig wordt ook de baby betrokken bijvoorbeeld bij een traumatische bevalling. Je verwijzer/huisarts wordt bij aanmelding en afsluiting met jouw toestemming op de hoogte gebracht van het behandeltraject.

Als blijkt dat de problematiek complexer is of langer behandeling vraagt, kan er worden doorverwezen naar de specialistische GGZ. Zie hieronder informatie over de verschillende gebruikte behandelmethodieken.

Indien gewenst is er de mogelijkheid om een face-to-face sessie om te zetten in online sessies. 

Bij verlof/vakantie zal ik dit tijdig met je bespreken, waarbij we een plan maken hoe hiermee om te gaan en dat inzetten wat nodig is. 

Digitale behandeling

Digitale behandeling is mogelijk. Wanneer dit wenselijk is kunnen we de behandelsessies omzetten naar digitale sessies. We kunnen via mijn elektronische patiëntendossier veilig met elkaar beeldbellen. Een behandeling kan ook bestaan uit afwisselend sessies op locatie en digitale sessies. Of wanneer nodig kunnen we een extra contact tussendoor plannen die online plaatsvindt. 

Evaluatie

Er wordt tijdig geëvalueerd hoe de behandeling loopt en hoe jij vindt dat het gaat. Op basis van deze evaluatiegesprekken stellen we de behandeldoelen bij en passen we het behandelplan aan.

Behandelmethodes 

Cognitieve gedragstherapie 

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte en goed onderzochte behandelmethode die zich richt op het verband tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Door het opsporen en onderzoeken van negatieve of disfunctionele denkpatronen, leer je deze gedachten bij te stellen en ander gedrag te ontwikkelen. CGT is effectief bij het aanpakken van negatieve denkpatronen die kunnen bijdragen aan klachten zoals: Postpartum depressie of angstklachten. Overmatige zorgen tijdens de zwangerschap. Overtuigende gedachten als: "Ik doe het niet goed als moeder" of "Ik mag geen fouten maken.”
CGT helpt om deze gedachten te onderzoeken, bij te stellen en helpend gedrag te versterken, wat bijdraagt aan herstel.

Acceptance & Commitment Therapy

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een evidence-based behandelvorm die cliënten helpt om op een andere manier om te gaan met pijnlijke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. In plaats van het gevecht aan te gaan met wat moeilijk is, richt ACT zich op het vergroten van psychologische flexibiliteit. De focus ligt op acceptatie, het herkennen van interne obstakels en het actief kiezen voor gedrag dat in lijn ligt met persoonlijke waarden. ACT is goed inzetbaar bij het leren omgaan met emoties en gedachten die horen bij het (aanstaande) ouderschap. Denk aan angst rondom het onbekende van een zwangerschap, bevalling of ouderschap. Perfectionisme of hoge verwachtingen van jezelf als ouder. Moeilijk kunnen accepteren van veranderingen in lichaam of levensstijl. Schuldgevoelens of twijfels over het moederschap. ACT helpt bij het vergroten van veerkracht en het (her)vinden van wat voor jou belangrijk is in deze nieuwe levensfase.

Schematherapie

Schematherapie (SFT) is een integratieve therapievorm die zich richt op gedragspatronen ‘schema’s’ die vaak zijn ontstaan in de kindertijd en doorwerken in het huidige leven. Deze schema’s beïnvloeden hoe iemand denkt, voelt en zich gedraagt in contact met anderen. Door inzicht, emotionele verwerking en het ontwikkelen van gezondere copingsstrategieën helpt schematherapie om vastgelopen patronen te doorbreken en het zelfbeeld en relaties te verbeteren. Schematherapie kan waardevol zijn wanneer je in de perinatale periode geconfronteerd wordt met diepgewortelde patronen, zoals gevoelens van tekortschieten, afwijzing of minderwaardigheid als ouder. Moeite met het stellen van grenzen of het zorgen voor jezelf. Angst om te hechten of overmatige afhankelijkheid. Problemen in de relatie, bijvoorbeeld door activering van oude hechtingspatronen. De perinatale fase kan oude kwetsbaarheden versterken; schematherapie helpt deze te begrijpen en hiermee op een gezonde manier om te gaan.

Tijdens de behandeling worden elementen uit schematherapie gebruikt, er wordt geen volledige schematherapie gegeven. Wanneer ik inschat dat dit wel nodig is zal ik in overleg doorverwijzen. 

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een effectief bewezen behandelmethodiek voor de verwerking van traumatische of ingrijpende ervaringen. Tijdens de behandeling wordt de herinnering aan de gebeurtenis geactiveerd, terwijl tegelijkertijd het werkgeheugen wordt belast (bijvoorbeeld met oogbewegingen, geluiden of bewegingen). Dit helpt om de emotionele lading van de herinnering te verminderen, waardoor klachten zoals herbelevingen, angst of vermijding kunnen afnemen. EMDR kan worden ingezet bij onverwerkte of traumatische ervaringen tijdens de perinatale periode zoals bevallingservaring, complicaties tijdens zwangerschap of kraamperiode of verlieservaringen (zoals miskraam, stilgeboorte of vroeggeboorte). 

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden. 

2025 Kompas Psychologenpraktijk

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.